Blog Post

De plek van de IT'er binnen de organisatie

Cornelis van der Veen • mei 01, 2019

Met aandacht voor de juiste onderwerpen, trek je IT-talent aan. In deze eerst reeks blogposts "Samen naar de juiste match in de IT" bespreek ik verschillende thema’s die voor de IT’er een obstakel of doorslaggevend punt zijn om voor een baan te gaan.

De plek van de IT'er binnen de organisatie

De plek van de IT’er binnen de organisatie

De plaats die je inneemt in een organisatie kan veel betekenen voor het werk dat je verricht. Iemand die zich goed op zijn plek voelt zal sneller een betere kwaliteit werk af kunnen leveren. In dit blog ga ik daarom in op drie begrippen van ‘plaats’, namelijk: de vestigingsplaats van het bedrijf, de fysieke werkplek en de plaats van de IT’er binnen het bedrijf.

Vestigingsplaats
De één werkt het liefst zo dicht mogelijk bij huis, terwijl de ander liever een stukje rijdt voordat hij aan een werkdag begint. Hoe dan ook, de IT’er op zoek naar een baan zal rekening houden met de reistijd voor woon- en werkverkeer. Hij wil weten of het toekomstige bedrijf goed te bereiken is met het ov en of er bijvoorbeeld parkeergelegenheid is. Ook andere factoren zoals een park of winkels in de omgeving kunnen meespelen in de aantrekkelijkheid van het bedrijf. Probeer als bedrijf hier zoveel mogelijk je voordeel mee te doen, door de aantrekkelijke aspecten van de vestigingsplaats te benoemen.

Fysieke plaats
Een mooie werkplek, het zonlicht op je bureau, genoeg ruimte en collega’s dichtbij genoeg voor snel overleg: het klinkt als de ideale werkplek! Een goede werkplek kan ervoor zorgen dat je prettiger kunt werken en minder snel afgeleid wordt door iets dat aan de andere kant van de ruimte gebeurt. Aspecten die hierin meespelen zijn de kwaliteit van werkmiddelen zoals eerder genoemd, maar ook de hoeveelheid daglicht, een aangename klimaatbeheersing en de opstelling van de verschillende werkplekken in de ruimte. Probeer als bedrijf de IT’ers tegemoet te komen in hun wensen wat betreft een prettige werkplek.

Open ruimtes
Tegenwoordig worden werkplekken in een volledig open ruimte gecreëerd met hier en daar plekken om te overleggen. Een dergelijke indeling kan voor IT’ers nadelig zijn als zij in dezelfde ruimte als bijvoorbeeld, de verkopers werken. Verkopers kunnen nog weleens enthousiast zijn en door hun aanwezigheid de IT’er uit zijn concentratie halen. Houd als bedrijf rekening met dit soort factoren bij het indelen van de werkplekken en werkruimtes.

Plaats in de organisatie
Zoals in het blog over de missie en visie van het bedrijf al duidelijk werd, is het voor de IT’er interessant om te weten welke positie de IT-afdeling inneemt binnen een bedrijf. Voor een bedrijf dat een bepaalde software aanbiedt, is al sneller duidelijk wat de IT’er voor het bedrijf betekent. Voor grotere bedrijven met een IT-afdeling is dit anders (zoals eerder aangehaald: KLM, ING).

Ben je zo’n groter bedrijf, ga dan eens na op welke manier er binnen je organisatie naar IT-ontwikkelingen wordt gekeken en hoeveel aandacht en waardering hiervoor is. Om goed IT-talent aan te trekken kan het verstandig zijn een goed beeld te schetsen van de plaats en waardering die de IT-afdeling binnen het bedrijf krijgt.

De IT’ers binnen jouw bedrijf
Uit voorgaande blijkt dat voor de IT’er verschillende begrippen van plaats mee kunnen spelen in het besluit voor een baan. Ga nu eens deze plaatsen voor jouw bedrijf na.

Is jouw bedrijf gunstig gevestigd? En bied je bijvoorbeeld een reisvergoeding aan? Hoe is de werkplek van de IT’er vormgegeven? Kan hij afgeleid worden door andere werknemers? Wat betekenen de IT’ers voor jouw organisatie? Krijgt een potentiële kandidaat vooraf al een idee waar hij komt te zitten of moet hij hierop wachten tot hij verder is in zijn sollicitatietraject?



Het volgende blog gaat over " Obstakels uit de weg: de IT'er naar een nieuwe baan! "


Hieronder vind je alle bijbehorende blogs:

1 Samen naar de juiste match in de IT
2 Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
3 Een leidinggevende met kennis van IT
4 Plezier in je werk
5 Een missie waar de IT'er zich in kan vinden
6 Een vakman bedient zichzelf van goed gereedschap!
7 Ruimte voor Creativiteit
8 De plek van de IT'er binnen de organisatie
9 Obstakels uit de weg: de IT'er naar een nieuwe baan!



De volgende blogreeks " Handvatten voor de zoektocht naar een nieuwe baan " kan je ook lezen.

In deze blogreeks bespreek ik verschillende manieren waarop je je als kandidaat kan oriënteren op een andere baan. Daarnaast zal ik ingaan op het opstellen van je cv, het zoeken van vacatures en het sollicitatieproces.



Leuke blog? 
Deel het met anderen! 
Neem contact op
door Cornelis van der Veen 19 nov., 2019
Je hebt gesolliciteerd, een of meer gesprekken gevoerd en dan is het moment dat je het goede nieuws krijgt: je hebt de baan! Gefeliciteerd! Nu rest er nog een belangrijk onderdeel en dat is het nieuws vertellen aan je huidige werkgever en collega's. Deze ga je immers verlaten.
door Cornelis van der Veen 05 nov., 2019
In het vorige blog ging ik in op het voeren van een (eerste) sollicitatiegesprek. Na het eerste gesprek volgen er waarschijnlijk nog een of twee gesprekken tot dat het besluit of ze jou willen hebben of niet. Natuurlijk kun je ook zelf besluiten uit de sollicitatieprocedure te stappen. Wanneer je wordt afgewezen is dat uiteraard vervelend om te horen. Je hebt jezelf volledig gegeven, meerdere gesprekken gevoerd en hier de nodige tijd en moeite in gestoken. Toch hoeft het niet per se aan jou te liggen dat je de baan niet krijgt. Er kunnen verschillende factoren meespelen.
door Cornelis van der Veen 22 okt., 2019
In het vorige blog gaf ik enkele tips voor een goede voorbereiding van een sollicitatiegesprek. Hopelijk ben je goed voorbereid en klaar om het gesprek aan te gaan, maar hoe gaat zo’n gesprek nou in zijn werk? Daar zal ik in deze blog op ingaan.
door Cornelis van der Veen 09 okt., 2019
Je hebt al flink wat stappen gemaakt en nu begint het echt werkelijkheid te worden: je hebt je eerste gesprek bij een mogelijk nieuwe werkgever. Wat mag je verwachten tijdens het gesprek en hoe bereid jij je hierop voor?
door Cornelis van der Veen 24 sep., 2019
Zoals in het vorige blog beloofd, beschrijf ik in dit blog wat een recruiter voor jou kan betekenen. Niet iedereen zal een positieve ervaring met recruiters hebben, maar probeer ze niet allemaal over een kam te scheren. Recruiters gaan op verschillende manieren te werk en de ene recruiter is de andere niet.
door Cornelis van der Veen 04 sep., 2019
Je bent al een eind op weg in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Je cv is up-to-date en je hebt een LinkedIn-profiel aangemaakt. Nu is het tijd om zelf op zoek te gaan naar passende vacatures. Hiervoor zijn wat mij betreft twee goede manieren: zelf zoeken of zelf zoeken met behulp van een recruiter. Vandaag ga ik in op hoe je zelf een passende vacature vindt. In het volgende blog zal ik verder ingaan op de hulp die een recruiter jou kan bieden. Natuurlijk kun je ook passende vacatures aangeboden krijgen via jobboards, maar deze optie behandel ik niet (zie vorig blog).
door Cornelis van der Veen 20 aug., 2019
Misschien heb je na het lezen van de vorige blogs een beter idee gekregen naar wat voor baan je op zoek bent. Je hebt je cv in orde gemaakt en bent klaar om te solliciteren! Als volgende stap kun je aan de slag met LinkedIn en/of jobboards.
door Cornelis van der Veen 06 aug., 2019
In dit blog maken we een vervolg op het invullen van het format voor je cv. Het kan zijn dat je een lange tijd bij dezelfde werkgever of in dezelfde functie hebt gewerkt. Of je bent nog maar net afgestudeerd en hebt weinig werkervaring. In dit blog geef ik je een paar tips hoe je toch relevante ervaringen kunt noemen op je cv.
door Cornelis van der Veen 22 jul., 2019
Ik probeer je een duidelijk en volledig overzicht van een cv te geven, zodat je puntsgewijs je cv goed in elkaar kunt zetten. Ben je klaar met het opstellen van je cv? Dan zou ik je willen adviseren je cv door iemand anders te laten lezen. Deze test is de meest eenvoudige manier om te kijken of hij goed leesbaar is en wat jouw cv over jou vertelt.
door Cornelis van der Veen 09 jul., 2019
In het vorige blog 'Oriënteren op een nieuwe baan: hoe pak je het aan?' gaf ik tips voor het oriënteren op een andere baan. Misschien heb je inmiddels een idee gekregen bij wat voor werkgever je zou willen werken of heb je zelfs al een specifieke werkgever op het oog. Door goed voor ogen te hebben wat je wil, ben je beter in staat een cv op te stellen die aansluit bij jouw (open) sollicitatie.
Meer posts
Share by: