Blog Post

Een missie waar de IT'er zich in kan vinden

Cornelis van der Veen • 13 maart 2019

Met aandacht voor de juiste onderwerpen, trek je IT-talent aan. In deze eerst reeks blogposts "Samen naar de juiste match in de IT" bespreek ik verschillende thema’s die voor de IT’er een obstakel of doorslaggevend punt zijn om voor een baan te gaan.

Een missie waar de IT'er zich in kan vinden

Een missie waar de IT’er zich in kan vinden

Bijna elke organisatie die een dienst of product aanbiedt, formuleert hiervoor een missie en visie. Hiermee probeert zo’n organisatie een stukje markt te veroveren en vast te houden. Ook kan het meer samenhang creëren binnen het bedrijf.

Het is belangrijk dat medewerkers op de hoogte zijn van de missie en visie van het bedrijf en deze beide ondersteunen. Dit kan tot grotere successen leiden.

De IT’er die op zoek is naar een baan, zal ook (wellicht indirect) naar de visie van het bedrijf kijken. Een belangrijke vraag is bijvoorbeeld wat de IT-afdeling betekent voor een bedrijf en hoe de IT’ers binnen het bedrijf bijdragen aan de missie of visie.

De IT-afdeling als onderdeel van het geheel
Er zijn veel IT-bedrijven met spannende ontwikkelingen en start-ups met fantastisch nieuwe bruisende ideeën. Toch zijn er ook veel bedrijven die in principe geen IT-bedrijf zijn, maar wel sterk afhankelijk zijn van interne IT-ontwikkelingen. Hierbij kun je denken aan KLM, ING en bijvoorbeeld een bloemenveiling.

Je denkt bij deze bedrijven in eerste instantie aan datgene wat het bedrijf doet, namelijk een vlucht regelen, bankzaken regelen en bloemen leveren. Om deze activiteiten mogelijk te maken is er echter veel meer nodig. Deze bedrijven hebben vaak een volwaardige eigen IT-afdeling en zijn constant in ontwikkeling met nieuwe projecten om producten en diensten te verbeteren en de concurrentie voor te blijven.

Vergeet daarom niet om de IT-ontwikkelingen en –afdeling ook een plek te geven binnen de missie en visie van je bedrijf. Je kunt dit bijvoorbeeld specifiek benadrukken in een vacaturetekst, zodat de IT’er weet wat zijn werk gaat opleveren voor het bedrijf, de gebruiker, de omgeving of maatschappij. De IT’er kan op die manier bepalen of hij commitment kan geven aan het product of dienst die het bedrijf levert en aan de veranderingen die met zijn werkzaamheden gepaard gaan.

Hulp bij het formuleren van de missie en visie van uw IT-bedrijf
Als werkgever is het wel duidelijk wat je bedrijf doet en waar het voor staat. Wees hier open en duidelijk over als je op zoek bent naar een programmeur of IT'er.

Iemand die een doel goed voor ogen heeft, is in staat dit eenvoudig uit te leggen. Probeer daarom een duidelijk beeld, geluid, gevoel of idee te geven waar jouw bedrijf voor staat, welke IT-ontwikkelingen er zijn en op welke manier dit een bijdrage levert aan je bedrijf en de omgeving. Een IT’er die zich hierin kan inleven zal een grotere bijdrage kunnen leveren.

Vind je het lastig om een missie of visie duidelijk te formuleren met de betekenis voor de IT’er? Neem dan contact op met Scribbit.


Het volgende blog gaat over " Een vakman bedient zichzelf van goed gereedschap! "


Hieronder vind je alle bijbehorende blogs:

1 Samen naar de juiste match in de IT
2 Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
3 Een leidinggevende met kennis van IT
4 Plezier in je werk
5 Een missie waar de IT'er zich in kan vinden
6 Een vakman bedient zichzelf van goed gereedschap!
7 Ruimte voor Creativiteit
8 De plek van de IT'er binnen de organisatie
9 Obstakels uit de weg: de IT'er naar een nieuwe baan!



De volgende blogreeks " Handvatten voor de zoektocht naar een nieuwe baan " kan je ook lezen.

In deze blogreeks bespreek ik verschillende manieren waarop je je als kandidaat kan oriënteren op een andere baan. Daarnaast zal ik ingaan op het opstellen van je cv, het zoeken van vacatures en het sollicitatieproces.




Leuke blog? 
Deel het met anderen! 
Neem contact op
door Cornelis van der Veen 19 november 2019
Je hebt gesolliciteerd, een of meer gesprekken gevoerd en dan is het moment dat je het goede nieuws krijgt: je hebt de baan! Gefeliciteerd! Nu rest er nog een belangrijk onderdeel en dat is het nieuws vertellen aan je huidige werkgever en collega's. Deze ga je immers verlaten.
door Cornelis van der Veen 5 november 2019
In het vorige blog ging ik in op het voeren van een (eerste) sollicitatiegesprek. Na het eerste gesprek volgen er waarschijnlijk nog een of twee gesprekken tot dat het besluit of ze jou willen hebben of niet. Natuurlijk kun je ook zelf besluiten uit de sollicitatieprocedure te stappen. Wanneer je wordt afgewezen is dat uiteraard vervelend om te horen. Je hebt jezelf volledig gegeven, meerdere gesprekken gevoerd en hier de nodige tijd en moeite in gestoken. Toch hoeft het niet per se aan jou te liggen dat je de baan niet krijgt. Er kunnen verschillende factoren meespelen.
door Cornelis van der Veen 22 oktober 2019
In het vorige blog gaf ik enkele tips voor een goede voorbereiding van een sollicitatiegesprek. Hopelijk ben je goed voorbereid en klaar om het gesprek aan te gaan, maar hoe gaat zo’n gesprek nou in zijn werk? Daar zal ik in deze blog op ingaan.
door Cornelis van der Veen 9 oktober 2019
Je hebt al flink wat stappen gemaakt en nu begint het echt werkelijkheid te worden: je hebt je eerste gesprek bij een mogelijk nieuwe werkgever. Wat mag je verwachten tijdens het gesprek en hoe bereid jij je hierop voor?
door Cornelis van der Veen 24 september 2019
Zoals in het vorige blog beloofd, beschrijf ik in dit blog wat een recruiter voor jou kan betekenen. Niet iedereen zal een positieve ervaring met recruiters hebben, maar probeer ze niet allemaal over een kam te scheren. Recruiters gaan op verschillende manieren te werk en de ene recruiter is de andere niet.
door Cornelis van der Veen 4 september 2019
Je bent al een eind op weg in de zoektocht naar een nieuwe uitdaging. Je cv is up-to-date en je hebt een LinkedIn-profiel aangemaakt. Nu is het tijd om zelf op zoek te gaan naar passende vacatures. Hiervoor zijn wat mij betreft twee goede manieren: zelf zoeken of zelf zoeken met behulp van een recruiter. Vandaag ga ik in op hoe je zelf een passende vacature vindt. In het volgende blog zal ik verder ingaan op de hulp die een recruiter jou kan bieden. Natuurlijk kun je ook passende vacatures aangeboden krijgen via jobboards, maar deze optie behandel ik niet (zie vorig blog).
door Cornelis van der Veen 20 augustus 2019
Misschien heb je na het lezen van de vorige blogs een beter idee gekregen naar wat voor baan je op zoek bent. Je hebt je cv in orde gemaakt en bent klaar om te solliciteren! Als volgende stap kun je aan de slag met LinkedIn en/of jobboards.
door Cornelis van der Veen 6 augustus 2019
In dit blog maken we een vervolg op het invullen van het format voor je cv. Het kan zijn dat je een lange tijd bij dezelfde werkgever of in dezelfde functie hebt gewerkt. Of je bent nog maar net afgestudeerd en hebt weinig werkervaring. In dit blog geef ik je een paar tips hoe je toch relevante ervaringen kunt noemen op je cv.
door Cornelis van der Veen 22 juli 2019
Ik probeer je een duidelijk en volledig overzicht van een cv te geven, zodat je puntsgewijs je cv goed in elkaar kunt zetten. Ben je klaar met het opstellen van je cv? Dan zou ik je willen adviseren je cv door iemand anders te laten lezen. Deze test is de meest eenvoudige manier om te kijken of hij goed leesbaar is en wat jouw cv over jou vertelt.
door Cornelis van der Veen 9 juli 2019
In het vorige blog 'Oriënteren op een nieuwe baan: hoe pak je het aan?' gaf ik tips voor het oriënteren op een andere baan. Misschien heb je inmiddels een idee gekregen bij wat voor werkgever je zou willen werken of heb je zelfs al een specifieke werkgever op het oog. Door goed voor ogen te hebben wat je wil, ben je beter in staat een cv op te stellen die aansluit bij jouw (open) sollicitatie.
Meer posts
Share by: